Adzuki – tak trochu jiné fazolky

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

adzukiAdzuki jsou malé červenočerné fazolky pocházející z Číny. Patří k nejlépe stravitelným luštěninám, nenadýmají, a proto jsou vhodné i pro děti. Jejich chuť je jemná, nasládlá, poměrně výrazná a připomíná lískové oříšky. Jsou výborným zdrojem energie a dobré pro děti, které nechtějí jist maso.

Díky svým nutričním hodnotám bývají nazývány „královou luštěnin“. Obsahují železo, měď, zinek, mangan, draslík a vitamíny skupiny B.  Mají velké množství vlákniny, bílkovin a také vápníku. Díky svému obsahu fosforu jsou výborným doplněním energie a pomáhají proti únavě, a to i přesto, že mají poměrně nízkou energetickou hodnotu.

 

Příprava fazolek adzuki je podobná jako u ostatních luštěnin. Namáčí se a to nejlépe na 10 až 12 hodin, tedy alespoň v případě, že je podáváme dětem. Vaří se v závislosti na jejich velikosti, stáří a kvalitě od 30 do 60 minut. Další možností, jak adzuki připravit, je klíčení. Naklíčené adzuki si ponechávají více zdraví prospěšných látek, než když je vaříme a jsou příjemným a zdravým oživením jídelníčku. Klíčení fazolek je jednoduché. Fazolky propláchneme studenou vodou a v obyčejné sklenici je ve studené vodě namáčíme asi 8 až 12 hodin. Poté je propláchneme a rozprostřeme buď na speciální klíčící misku neboje ponecháme pouze ve sklenici, a to nejlépe ve tmě. Jíst se mohou už po jednom dnu klíčení.

Z fazolek adzuki lze připravovat saláty, používat je jako přílohu ozvláštněné zeleninou anebo jako hlavní jídlo. Pro svou konzistenci jsou výborné na přípravu nejrůznějších past a krémů. Skvělá je jejich kombinace s rýží. Známá a oblíbená je polévka z adzuki. Malým dětem mohou zachutnat i připravované na sladko, a to například ve formě náplně do sladkého pečiva nebo moučníků. Rozmixované fazolky adzuki s datlemi (nebo trochou medu) a špetkou skořice můžete použít jako náplň k přípravě oblíbených šneků z listového těsta. Děti si je zamilují.

Číst 2580 krát Naposledy změněno čtvrtek, 03 listopad 2016 19:23