Známá i neznámá ricotta. Odhalte její kouzlo a udělejte si jí doma sami.

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

ricottaItalskou ricottu nejspíš znáte, co už ale možná nevíte je, jak mnohostranné je její využití a že si ji snadno a pouze z několika málo surovin můžete udělat doma sami. Ricotta je italský čerstvý syrovátkový sýr s vynikajícími nutričními vlastnosti. Hodí se k přípravě slaných hlavních jídel a možná ještě lépe k lahodným a lehkým dezertům, které můžete bez obav servírovat už těm nejmenším.

Tradiční ricotta se vyrábí ze syrovátky a vyznačuje se měkkou a zrnitou konzistencí a lehce nasládlou chutí. Je bohatá především na proteiny a velké množství vápníku, vitamíny B1, B2, B3 a minerální soli (především sodík a draslík). Pokud do ní nebyla přidána smetana, pak je výborným nízkoenergetickým doplňkem při redukčních dietách. V obchodech je k dostání zpravidla v obou variantách, ta kaloričtější se hodí pro děti a starší lidi, kteří potřebují dostatek kvalitních živin. Vždy by měla mít živou sněhobílou barvu a mléčnou vůni. V lednici po otevření vydrží i několik dní, ale je samozřejmě lepší ji spotřebovat co nejdříve po otevření.

Použít ji můžete velmi různorodě. Výborná je do pomazánek například dochucená pažitkou, bazalkou, jarní cibulkou nebo česnekem se špetkou soli a pepře. Královnou italské kuchyně je při tepelné úpravě spolu s těstovinami, bramborami nebo rýží. Jídlo báječně zjemní a dá vyniknout dalším možným surovinám, jako jsou bylinky, olivy, parmská šunka nebo sušená rajčata. Pokud chcete, aby bylo jídlo vydatnější, stačí ricottu doplnit přidáním smetany. Mezi nejoblíbenější způsoby její přípravy ale patří lehké dezerty. Je možné ji použít do koláčů, dortů nebo ji doplnit pouze čerstvým sezónním ovocem nebo medem. Chutnají báječně a jsou zdravé.

A jak připravit ricottu doma?

Jednoduše! Na 200 g domácí ricotty budete potřebovat pouze 0.75 litru čerstvého nejlépe plnotučného mléka, 250 ml smetany, špetku soli a dvě lžičky citronové šťávy.

Smetanu spolu s mlékem zahřejte až k bodu varu, ale nenechte ji bublat. Přidejte citron a zlehka přisolte. Za stálého míchání udržujte na ohni ještě asi 2 minuty a pak nechte pár minut odstát. Vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem a nechte asi hodinu odkapat, dokud není konzistence krémová. Ricottu pak přendejte do sklenice nebo krabičky, uzavřete a vložte do lednice. Tam vydrží 4 až 5 dní.

Číst 2304 krát Naposledy změněno pátek, 23 září 2016 16:00