První pomoc při otravách

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

PP lékyCo to máš v pusince? Víte, že stačí jen vteřina a malé dítě cokoliv, co najde, ochutnává. Někdy vás překvapí, že i starší dítě, u kterého předpokládáte, že se už bude chovat „rozumně“ udělá pravý opak toho, co čekáte. Otravy nejsou ničím výjimečným. Ročně se otráví desítky lidí a řada z těchto případů končí bohužel tragicky. Dítě je ohroženější ještě více. Má velmi citlivý metabolismus a k tomu, aby se jeho organismus intoxikoval, stačí mnohem méně.  

Otravy můžeme rozdělit do dvou skupin, na ty, jejichž příčinou je vdechnutí a na ty, které vznikají požitím. Obecná pravidla první pomoci jsou pro obě dvě skupiny podobná. Nejprve zjistíme, co se stalo a co je původcem otravy. Zjistíme, jaké množství jedu se asi do organismu asi dostalo a kdy. Zajistíme zvratky a předměty, které se vyskytují v blízkosti postiženého. Uděláme specifická opatření podle druhu otravy a voláme linku 155! Postiženého uklidňujeme, kontrolujeme jeho dýchání a v případě, že se jeho stav horší, začínáme s resuscitací.

 Otrava vdechnutím vzniká nejčastěji nadýcháním se oxidu uhličitého, jedovatých plynů nebo výparů z chemikálií. Vzpomeňme si na kanárka, kterého dříve se sebou brali horníci do dolů. S dítětem je to podobné. U těch nejmenších začíná otrava už ve chvíli, kdy na sobě dospělý ještě žádné následky nepozoruje. Rizikovým prostředím může být domácnost, kde se vaří nebo topí plynem nebo garáž s nastartovaným autem. K otravám ale často dochází i v nevětraných prostorech, kde probíhá kvašení (silo, malý sklep s hnijícími bramborami). Platí, že ze všeho nejdříve je nutné zajistit přísun čerstvého vzduch a zhluboka dýchat (nejlépe vyjít ven). Následně voláme 155.

Otravy požitím bývají komplikovanější, i když zpravidla jejich průběh není tak rychlý. Děti se nejčastěji mohou otrávit léky, chemikáliemi, jedovatými rostlinami, alkoholem nebo jídlem (např. zkaženou uzeninou nebo houbami). Lákavé pro ně ale mohou být třeba i olejové lampy. Řada otrav vznikne z toho, že chemikálie je přelita do obalu, v němž vypadá jako neškodný nápoj!!! Je-li dítě bez příznaků, lze při nejasnostech o složení látky, kterou dítě požilo volat o radu toxikologické středisko (kontakt najdete na konci tohoto článku). Pokud má dítě příznaky otravy požitím jako je malátnost, snížená úroveň vědomí, křeče, bolest břicha, zvracení nebo poruchy dýchání, neváhejte a volejte vždy 155. Zjistěte jaký jed, kdy a kolik ho pozřelo. Také uchovejte zbytky jídla, zvratků nebo toho, co snědlo nebo vypilo. Pokud je dítě při vědomí, zkuste u dítěte vyvolat zvracení. Pozor! Zvracení nikdy nevyvoláváme v případě, že je dítě velmi malé, nereaguje na oslovení nebo šlo o požití chemikálií, detergentů (ty by při zvracení znovu naleptaly sliznice). Dítěti nedáváme nic jíst ani pít.

TOXIKOLOGICKÉ INFROMAČNÍ STŘEDISKO – NONSTOP SLUŽBA

+420 224 919 293               +420 224 915 402             http://www.tis-cz.cz/

Číst 2670 krát Naposledy změněno sobota, 14 květen 2016 17:35